Tandsteen zelf verminderen

door | 06/06/2022

Tandsteen weghalen doet iedereen. Bij een groot deel van de mensen ontstaat er geen tandsteen, maar bij meer dan de helft wel. Bij de meeste van die mensen breken er stukjes af als het heel veel wordt. Maar daarvoor klikt u nu hier niet op, dat begrijp ik. Hoe kun je het zelf verminderen?

Eerst wat basis dingen.
Het tandsteen is echt steen, meest calciumhydroxyapatiet. Het ontstaat doordat bij onbalans in je calcium regulering er een overschot uit speeksel op de randen van de tanden gaat zitten, tegen het tandvlees. Speeksel bevat van nature wat calcium en andere mineralen die ook in je bloed zitten. Als je te weinig vitamine D3 en vitamine K2 hebt, dan moet je bloed het overschot aan calcium ergens kwijt. Want vit D3 regelt, onder andere, de botbouw. En vit K2 de opname van calcium in de cellen van je hele lichaam.
De verkleuring op je tanden hoeft niet meteen tandsteen te zijn. Maar vaak zit er wel tandsteen onder.
Tandsteen speelt maar een ondergeschikte rol bij tandvlees ziekte. Bij die zogenaamde parodontitis zijn het vooral de verborgen bacterien die de meeste schade aanrichten. En achter tandsteen kunnen ze zich verstoppen. Alleen: 10 tot 20% van de mensen krijgt maar een slopende tandvleesziekte, 80% niet.

Dat waren de basisdingen, nu: hoe zorg je dat je minder tandsteen krijgt?
Zo grondig mogelijk en heel precies schoon maken. Met stokers, ragers of tandfloss help je het poetsen enorm. Is dat altijd erg succesvol? Eerlijk gezegd niet bij iedereen. Dus die mensen lezen nu door.

Je kunt het tandsteen zelf weg steken of krabben. Bij de mensen die dat gelukt is, heb ik geen schade gezien. Dus doe voorzichtig genoeg. Het mooiste is een kleine platte schroevendraaier, zoals die voor horloges enzo geschikt zijn. Dat staal is minder stevig dan je tanden, dus het schraapt zonder te krassen. Je kunt wel je wortels ermee stuk krijgen. Maar dat voel je snel, want het lijkt dan als of je de zenuw raakt. Als je dan doorgaat, krijg je de boel misschien wel stuk. Lukt het om alles dan goed weg te krijgen? Nee, je houdt altijd dingetjes over waar je tong een paar dagen achter blijft hangen. En daar helpt poetsen goed tegen.

Is tandsteen te voorkomen? Ja, want er zijn heel veel mensen die nooit tandsteen krijgen. Dat zit hem in de biologische regeling van het calciumgebruik in je lichaam. Daar speelt vitD3 en vitK2 een rol bij. Helaas zijn er maar erg weinig deskundigen die daarmee bekend zijn. Dus dat is altijd even zoeken. De meeste kans maakt u bij de orthomoleculaire therapeuten. Omdat calcium een sleutelfunctie vervult bij alle levensprocessen is de regeling goed beveiligd. Dus in bloedwaarden zie je vrijwel nooit afwijkingen. Maar juist tandsteen, artrose en aderverkalking zijn van die signalen dat er iets niet in balans is. En op een diepere schaal herkennen experts ook dat de energievoorziening van de cellen gestoord is. Voor de biologen: er wordt te weinig ADP in ATP omgezet. Daar speelt calcium ook een sleutelrol bij.

Wat je nu kunt proberen is extra voeding nemen waar vitK2 in zit. Dat is nogal wat, dus voor ieder wat wils. Dat zorgt in ieder geval dat de calcium niet in je bloed blijft zwerven, maar goed in de cellen opgenomen wordt.