Tandsteen, voordelen

door | 21/12/2021

De vorming van tandsteen is niet per se een kwalijke zaak, integendeel. Zonder dit proces zouden er geen tandartsen nodig zijn en iedereen vanaf het 15e tot 25e levensjaar zonder tanden en kiezen rondlopen. Want de kalkzouten en andere mineralen die in normaal speeksel zitten zijn er om te zorgen dat je tanden niet in 10-20 jaar tijd oplossen in je mond. Plus kleine gebitsschades te repareren. En een van de bijwerkingen is tandsteen. Maar slijtage, breukjes en kleine gaatjes worden heel goed door mineralen in speeksel gevuld. Er moet echt iets heel erg mis gaan met de gezondheid om een gaatje te krijgen.

Nou ziet dit er in de ogen van veel mensen slecht uit. Vast niet goed gepoetst! Maar, dat valt allemaal mee. Zo zien dus natuurlijk gerepareerde gaatjes er uit. Er zit linksboven zelfs een vulling van een tandarts, ook met een bruin randje. Maar dit gebit is dus door de eigenaresse zelf gerepareerd. Amateuristisch, zeg ik altijd maar. Dus niet wit in dit geval. Op jonge leeftijd zijn deze bruine plekken eerst witporeus geworden. En daar gaat dus tandsteen in zitten. Plus alle kleurstoffen die toevallig ook in de buurt waren die nu bruin zijn. Vandaar dat bruine. Maar dat is wel erg sterk.

Het is keihard en als je dit ziet, hoef je je geen zorgen te maken over groter worden van deze gaatjes. U mag zich best zorgen maken hoor, ik verdien daar aan als u dat goed vindt.

Soms krijg je toch gaatjes. Dan is dat meestal toe te rekenen aan een tekort aan bouwstoffen in je eten en drinken. Daar kan ik eindeloos over vertellen, maar neem van me aan dat je dan te ongezond leeft. Er is dan een gebreks-ziekte. Dat kunnen groentes zijn, of gezonde vetten waar je vitamine D3, A en K2 mee kan verteren. Of lichaamsbeweging, of te weinig water. Ik zeg het maar gewoon, dan kun je zelf wel iets vinden wat beter werkt. Want dat is voor iedereen anders. En dus niet in een dagje uit te leggen. Ik heb daar ook meer dan 20 jaar over gedaan en weet nog steeds niet alles.

Maar ja, wat noemt men nog gezond tegenwoordig, met al die alternatieve etenswaren zoals koekjes en frisdrank. Iedereen doet dat toch? Ik vind het echt verbazend dat meer dan de helft van de mensen daar pas boven de 50 echt over na hoeft te denken. En of je dan op tijd bent?