Gezond gebit met meer mineralen, vervolg

door | 25/12/2023

Kort samengevat: als je gevoelige tanden hebt, veel meer tandplak dan normaal, of er wordt veel geknarst dan is dat een teken dat je op zijn minst een tekort aan vitamine D hebt.

Er is een jaar of tien geleden iets vreemds ontdekt. Mensen eten hun eigen tanden en kiezen op. Iemand die keurig alles schoon hield, fluoride gebruikte en heel weinig snoepte kreeg toch gaatjes. Serieuze tandartsen vonden dat ook niet eerlijk en zijn daarom gaan zoeken naar de oorzaken. En dat is een hele opgave gebleken. Eigenlijk is het een complex verhaal en we gaan proberen er hier een begrijpelijk blokje van te maken. Dat is dan verre van compleet en als je vragen hebt, stel ze gerust.

Elders op deze site noemden we al twee tandartsen die ons duidelijk maken dat een gestoorde calciumregeling problemen met de werking van je cellen krijgt. Iemand die veel verstand van onze biologie heeft zal meteen roepen: ‘er zit altijd genoeg calcium in een lichaam!’. En dat is doorgaans correct. Als je bloed test, zit er genoeg in. Niks aan de hand, gewoon doorlopen.

En nu de grap: die calcium (en magnesium en nog wat andere stoffen) moet wel in het bloed terecht kunnen komen, of er weer uit gehaald kunnen worden. Het is helaas niet zo simpel als gewoon even een pilletje of extra zuivel nemen. Daar heb je een heel regelmechanisme voor. Daar komen we zo op terug. Want ook belangrijk is de reden dat een tekort aan calcium buiten het bloed zo’n probleem vormt.

Energie om te leven wordt gemaakt binnenin de cellen, door mitochondria. Alle cellen, behalve de rode bloedlichaampjes, hebben er een stuk of honderd tot een paar duizend. Wonderlijke apparaatjes die suiker, vet en zuurstof om kunnen zetten in energie. Het wonderlijke bestaat erin dat mitochondria zelfs bij te weinig zuurstof, suikers of vet gewoon redelijk door kunnen produceren. Maar: niet zonder calcium! En dan wordt een cel snel erg moe.

Wat kan er nou misgaan? Voor het regelmechanisme zijn vitamines nodig, met name vit D, C en K2. Die zorgen dat calcium in het bot opgenomen worden of vrij gegeven. En wie heeft er nog niet gehoord dat dokters tegenwoordig extra vitamine D aanbevelen? Er blijkt een probleem te bestaan. Door een aantal tekorten is het regelmechanisme soms even wanhopig.

Gelukkig blijkt moedertje Natuur hier iets tegen bedacht te hebben: als je te weinig vit D hebt om calcium uit bot te halen en je hebt ook te weinig uit je voeding, dan is er een noodvoorraad. Juist: het gebit. Hier kan een ander proces calcium in je bloed stoppen.

Dat blijkt zo te werken. Het pompje binnen een wortel wat normaal vloeistof in microkanaaltjes naar buiten duwt, keert om en gaat zuigen. Zo wordt een wortel wat poreuzer. En je tanden veel gevoeliger voor kou. En je krijgt een klein beetje extra calcium in je bloed. Maar dat is nog niet alles. De speekselklieren krijgen de opdracht om minder antistoffen tegen tandplak te produceren. Dus de bacterien tussen je tanden en in kleine barstjes in het glazuur hebben de tijd van hun leven! Die produceren meer zuur om zo meer kalk op te lossen. Dat slik je door. En als je alles hebt gehad, dan ga je ook nog eens extra knarsen. Helpt ook om meer kalk van je tanden af te slopen. Slik je ook door. Aardig verzonnen van moedertje Natuur he? En er is geen vit D voor nodig.

Het is handig om te weten dat dit als noodvoorziening werkt. Het leven kan doorgaan. En wanneer alles weer op orde is, dan gaat het pompje binnen de wortel weer spuiten en komt er extra kalk in de wortel. En je speeksel krijgt extra calcium om kleine schades weer te herstellen. Wat kan er nou misgaan?

Op een andere plek op deze website beschrijven we wat voor gevolgen een steeds terugkerend tekort aan vitamines en mineralen kan hebben. Helaas beperkt zich dat niet tot ons gebit.