Wie is die man?

Frank pasfoto

Frank Goossens

Van 1977 tot november 1984 heb ik in de illusie geleefd om een vak te leren. Maar tandarts wordt je pas echt als je met mensen omgaat die de behandelingen waarderen. En toen ik in Amsterdam begon werd ik vrij snel opgevoed. Want die Amsterdammers steken de waardering niet onder stoelen of banken (‘en nou mot je ’s effe naar me luistere jongen’). Dus nederigheid leer je daar wel. En daar hoort luisteren bij. Dus ik vraag heel veel aan mensen: ‘wat kan ik voor je doen?’ Voor de meeste is het antwoord: ‘zo min mogelijk, vriend!’ (althans in Amsterdam). En soms hebben mensen bijzondere wensen. En heeeeel soms zeer bijzonder wensen: ‘heje voor mijn een paar nieuwe vreetstenen knul?’ (nieuw kunstgebit).

Al met al was de uitkomst van het marktonderzoek: doe wat mensen willen en wees daar zo vriendelijk mogelijk bij. En dat heet tegenwoordig klantgerichtheid. En dat is dus niet zo moeilijk. Ik kan wel heel moeilijke dingen als het erop aan komt, maar de meeste mensen zijn erg tevreden wanneer ik zo snel mogelijk klaar ben. En daar leer je niet voor op de universiteit, daar is alles ingewikkeld. Academisch misvormd heet dat. En u merkt bij mijn collega’s wat dat inhoudt: het is soms zo slim, dat het weer dom wordt.

Min doel is om zoveel mogelijk saaie klanten te krijgen. Dus ik begin met een geheim te verklappen: als je ouder bent dan 25 jaar, dan is de kans op nieuwe gaatjes bijna nul geworden. Vullingen zullen nog wel eens kapot gaan, maar echt tandbederf komt vrijwel niet voor bij volwassenen.tandsteen-1 Dit hiernaast is ook geen gaatje, maar een plek die gevuld wordt met tandsteen. Dat is een natuurlijke manier van je eigen lichaam om een gaatje te repareren. Dit ziet er uit alsof het al een jaar of twee bestaat. Nog donkerder van kleur wijst erop dat het ouder is dan vijf jaar. Dus dat wordt steeds harder! Ik zal ook altijd overleggen of je dit wilt laten vullen of dat je je eigen lichaam vertrouwt. Welkom in de biologie!

‘Hoe komt het dan dat ik bij een tandarts steeds wat heb?’, hoor ik je denken.
Dat kan aan drie dingen liggen:
– je eet en drinkt minder gezond dan je bedoeling is
– je hebt een tandarts gehad die rottige vullingen heeft gemaakt
– je huidige tandarts moet zijn auto met spoed afbetalen

Tegen de laatste twee oorzaken is niets te doen. Ja, naar een ander gaan. Maar dat is ook een gok als je er een niet meer vertrouwt. Gelukkig is meer dan 80% van de collega’s zeer kundig en erg betrouwbaar. Ik denk zelfs meer dan 90%. En zelf doe ik nog wel eens een vulling over die ik achteraf gezien niet goed genoeg gemaakt had. Eerlijkheid zie je pas achteraf, helaas.

Maar dat eten en drinken kan je wel wat aan doen. En dat is waar ik mijn hobby van heb gemaakt. Heel veel is al te vinden op internet want het is nu in de mode om biologisch te eten. Helaas is het vreselijk lastig om door de bomen het bos te zien. En ook zit ieder mens weer een beetje anders in elkaar. Toch zijn er wel enkele standaard tips:
– vermijd suiker, siroop en zoetstoffen. Ook de suikervrije
– eet veel groentes. En beperkt fruit
– neem echte vetten in plaats van veredelde industrieproducten zoals margarine
– kauw goed zodat er speeksel door het eten komt
– neem gerust extra vitamines en mineralen als supplement

We zien zeer regelmatig mensen die alleen eten voor de energie. En die vergeten dat je ook bent wat je eet. Alleen een chocoladereep en limonade is echt niet voldoende om je huid en je botten sterk te houden. En alleen brood, pizza en kipplaatje-voedingsschema-webshop ook niet. Het is wel lekker, maar gelukkig wordt je er niet van, eerder gehandicapt en erg moe. Luister gerust naar de Sonja Bakkers van deze wereld. Ze bedoelen het niet allemaal goed, maar je komt er een stuk verder mee dan alleen luisteren naar je emoties als je zonder plan door de supermarkt loopt.

Nou, dit soort tips krijg je gratis bij de behandeling. Nogmaals: mijn doel is van jou een saaie klant te maken.
Een andere truc die ik heel veel gebruik is glas. Het zit samen met acrylzuur in een snelhardende pasta waarmee tandartsen gaatjes dichtspuiten. Dit glas, van glasionomeer, is sterk tandbederf werend. Handig als de vulling ooit kapot gaat. Want dan zit er dus (vrijwel) nooit iets in het gat wat weer dieper uitgeboord moet worden. Gewoon schoon boenen, uitspoelen en opnieuw vullen.

Helaas blijkt dat de lichthardende vullingen alleen geschikt zijn voor gaatjes tot ongeveer 3 millimeter diep. En verder dan dat is het eigenlijk niet veilig meer. De meeste gaatjes zijn dieper en wij tandartsen leren dat dat ook ‘wel kan’.  Niet dus. Dat is een goed bewaard geheim, maar je weet het nu alvast.

Nou de vraag: waarom lees je dit nou allemaal door?
Waarschijnlijk voor deze foto: toen ik nog haar hp1010062ad.
En om te beseffen dat ik vooral gewoon ervan hou om de waarheid te vertellen. Ook al verandert die steeds in deze wondere wereld. Zoals ze in onze familie zeggen: ‘je hoeft het er niet mee eens te zijn, als het maar duidelijk is!’ En de waarheid is altijd simpel.

P.s. Ik heb vandaag (25 februari 2023) nog eens gekeken of ik hier nog achter sta. En ik laat alles gewoon zo, omdat het hier simpel omschreven staat. Ik ga er wel nog meer aan toevoegen, maar op een andere plek op de website. Verder sta ik hier nog gewoon achter.

Wat ik wel geleerd heb in al die jaren, is hoe je een geheim bewaart. Je vertelt het ze, ze geloven het niet en ze vergeten het weer. Dat is ongeveer hoe dat gaat.
En ook hoe je zorgt dat mensen je wel geloven: je koppelt je informatie aan een sterke emotie. En daar zijn in de recente geschiedenis nog wel voorbeelden van te vinden.

13 gedachten over “Wie is die man?

 1. A.m.r Buitink

  Super super tandarts mis heb nog elke twee keer in het jaar..
  Niemand kan mijn tanden zo goed doen als hij en daarom loop ik met pijn omdat ik Niemand vertrouw als gaat om me tanden.

  Bedankt voor de fijne ervaring bij u in de stoel.

 2. Roel Bozon

  Al vanaf dat Frank in Apeldoorn in de Nieuwstraat zijn praktijk had, ben ik klant van hem, na een vervelende ervaring bij een collega tandarts, bij Frank was het thuiskomen ! Zijn eerlijkheid en streven om “saaie klanten” te krijgen werd hem door een aantal collega’s, waar hij mee samen werkte, niet in dank afgenomen, Ik heb Frank een “verhuizingen” gevolgd. Nu in Vaassen heeft hij een eigen stabiele praktijk, waar ik altijd met veel plezier kom. Als je angst hebt voor de tandarts, is Frank de persoon om je gerust te stellen, en je op je gemak laat voelen. Daarbij een zeer kundig tandarts met oog voor zijn medemens.

 3. Rob Spaargaren

  Beste tandarts die ik ooit heb gehad! Ik woonde in Amsterdam Zuid Oost en ging naar zee, daar had ik een bewijs van gezond gebit voor nodig, tandarts Goossens heeft in een paar (van zijn vrije) avonden mijn gebit gezond gemaakt. Daarna altijd bij hem gebleven tot hij verhuisde naar ver weg. Altijd kwam hij je met uitgestoken hand ophalen in de wachtkamer, en als het een minuut te laat was kreeg je al excuses. Mijn huidige tandarts is okee hoor, maar waar krijg je dit nog?

 4. Saskia

  Frank is echt de beste, leukste en gezelligste tandarts die er is. Ik heb de nodige ervaring met tandartsen. Mijn eerste tandarts was ik eigenlijk altijd bang voor, vanaf mijn vierde tot mijn 21e, rillend als een rietje in de stoel. Toen hij mij ook nog had getrakteerd om 2 facings die lichtgaven in blacklight (wat toentertijd nog in alle discotheken was) wat het voor mij tijd voor een overstap. Ik had in de wandelgangen gehoord dat Frank een goede tandarts was, en dat bleek.
  Hij maakte prachtige facings die geen licht gaven. Zijn letterlijke woorden waren “als die andere tandarts er geen zin in had, dan had hij het niet moeten doen”. Een kunstenaar is het! En dit is nu al 18 jaar geleden, er viel wel eens een facing af, maar gemiddeld zijn ze 10 tot 15 jaar blijven zitten. Als ik naar de tandarts moet dan wensen mij collega’s mij sterkte, sterkte??? Nee joh, het is leuk om naar Frank te gaan. Hij heeft altijd wel weer iets nieuws leuks vernuftigs. Of een nieuwe tandpasta die ik echt moet proberen, een nieuwe techniek om niet te hoeven boren of een nieuwe behandeling om je gebit mooi schoon te krijgen. En dan heb ik echt geen makkelijk gebit zonder gaatjes, maar toch vind ik het leuk om naar hem (en de assistentes) toe te gaan. Toen ik verhuisde naar Amsterdam heb ik een andere tandarts gezocht. Ik had een hele chique “kliniek” gevonden, ik had gedacht dat zij Frank wel konden evenaren. Absoluut niet!! Na een jaar ben ik weer teruggegaan naar Frank, heb het ritje Amsterdam Vaassen er graag voor over. Omdat ik mijn tanden toch een tintje witter wilde, heeft hij laatst mijn gehele bovengebit voorzien van nieuwe facings, het is prachtig geworden! Het is met composiet gedaan, maar ik zie geen verschil met anderen die facings van porselein hebben. De enige die het verschil merkt is mijn portemonnee ;-).

 5. Marian

  Normaal gesproken treedt de dochter in de voetsporen van de moeder…. bij ons dus andersom.
  Jarenlang , ook bij nacht en ontij, stond Frank voor mijn dochter klaar. ( waarvoor eeuwige dank ) ,
  nu is het de beurt van mama. Na een zoektocht van een paar jaar naar een fijne tandarts, heeft Frank zich over mij (mama ) ontfermd en na een sessie van 4 maanden en 700 km, heb ik weer een prachtige mond met tanden.
  Bewijs: ik plaats een advertentie “gezocht danspartner” en krijg een relatieverzoek. 😂 Frank: dat is jouw verdienste.
  Dank je wel

 6. M.

  Na jarenlange angst voor de tandarts, Frank Goossens tegen gekomen. Wat een verademing! Ik durf weer regelmatig naar de tandarts te gaan. Geen onnodige behandelingen en het gevoel de controle volledig kwijt te zijn. Geen nare opmerkingen of dominant haantjes gedrag. Gewoon lekker mezelf bij hem kunnen zijn en overleggen over eventuele behandelingen. Aanrader voor angsthazen zoals ik 😉

 7. Nel Nawijn

  Heb in tijden niet met zoveel plezier naar mezelf in de spiegel gekeken. Frank heeft gezorgd voor een ware metamorfose van mijn bovengebit. Had ik dat maar jaren eerder laten doen!
  Dank je wel Frank(en Mieke). Ik ben er blij mee.
  Ik hoop dat Frank nog jaren lang mijn tandarts kan blijven.

 8. Hans v. Z.

  Na een poosje weer aangeklopt bij Frank voor een kwaliteit behandeling want zo’n veelzijdig man betreft zijn gevoel voor humor, inzicht, vriendelijkheid, klantgerichtheid en nog veel meer in de mensen, ben ik weer naar Frank toegegaan met echt plezier want zo’n bijzondere persoonlijkheid vergeet je nooit meer als je een keer in behandeling bent geweest bij Frank en hij eerlijk in was. Zo’n geruststellende man is het.
  Ik vind het echt leuk dat ik nu nog vijf GERUSTSTELLENDE behandelingen mee kan maken bij Frank.
  Soms krijg ik het wel eens warm in de riante stoel, maar dat komt omdat de charmante assistente van Frank dicht bij mij staat om Frank te assisteren:-))

  Ik kan zeggen met velen dat het leuk is om naar tandarts Frank Goossens te gaan want hij is zo gewoon net zoals jezelf bent want Frank is iedereen.

 9. Bertus van 't Veld

  Bijzonder prettige tandarts. Hij is vriendelijk, heeft veel humor en geeft uitleg bij wat hij doet. Dat alles geeft de patiënt afleiding die ontspannend werkt. Kennelijk voelt hij goed aan dat een bezoek aan een tandarts gemakkelijk spanning kan oproepen. Bovendien is hij er niet op uit, dure behandelingen te geven. Kortom, een tandarts om aan te bevelen!

 10. Fam Spalburg

  Wij zijn al vanaf de Amsterdamse tijd (nu meer dan 25 jaar) klant bij Frank. We begonnen met zijn tweeën en inmiddels zijn ook onze (bijna) volwassen kinderen er net als wij van overtuigd, dat Frank de beste tandarts van Nederland is!

 11. Wayne

  Ik ben altijd met plezier naar Frank gegaan en ik ga nu ook bellen, of hij mij en de rest van het gezin als klant wil.

 12. Heinz Schrack

  Gevoel voor humeur , grappig ,deskundig , maakt altijd even een praatje met je ook kun je tijdens de behandeling niks terug zeggen.

  Prima tandarts één van de besten die ik tot nu mee heb gemaakt echt super .

 13. André van den Berg

  grappig, eerlijk en open. Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.