Geen energie meer door gebrek aan calcium

door | 27/12/2023

Ok, een tandarts gaat je wat uitleggen over snel moe zijn. Calcium is een belangrijk element in de energieproductie in alle cellen. Dat wist ik eerst ook niet, maar een gebrek aan zuurstof heeft net zoveel invloed als een gebrek aan calcium. Voor de mensen die er verstand van hebben: de citroenzuurcyclus werkt niet zonder calcium en magnesium. Zonder zuurstof werkt het alleen niet zo goed meer, maar nog wel een beetje. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20470749/ Hier kun je het nalezen. We gaan erg vereenvoudigd proberen uit te leggen wat het probleem is.

Als er in het menselijk lichaam een behoorlijke voorraad mineralen zoals calcium en magnesium in voorraad is, hoe krijg je dan onvoldoende calcium? Zeker als een dokter zegt dat er voldoende in het bloed zit, dan zou je toch denken dat alles in orde is? Wel, er zijn regelmechanismen die zorgen dat mineralen op de juiste plekken terecht kunnen komen. Die blijken uit erg veel onderdelen te bestaan met vanzelfsprekend zeer veel onderlinge verbanden. Nogmaals, we houden het hier simpel.

Dank zij de moderne landbouwmethoden is het gehalte mineralen in groentes minder dan het 40 jaar geleden was. Kunstmest bijvoorbeeld voegt wel natrium, kalium en fosfor toe. Maar calcium en magnesium zijn duidelijk minder dan vroeger over het geheel bekeken. Dat is op zich al geen goede start voor een gezond bestaan.

Vitamine A, D3 en K2 blijken ook een aantal sleutelfuncties te hebben. Onder andere regelen deze vitamines dat mineralen uit voedsel worden opgenomen. En in bot opgeslagen. Maar ook weer uit bot gehaald worden en in alle andere cellen gebruikt kunnen worden. Heeft er iemand wel eens gehoord dat artsen tegenwoordig letten op vit D3 tekorten? Zo’n tekort is niet zeldzaam.

Wat kan gebeuren, is dat een te klein beetje mineralen uit je voeding, dit op de eerste de beste plek in je lichaam opgebruikt wordt. En zo ontstaat op andere plekken schaarste. En een gebrek aan vitamines zorgt vaak dat bijvoorbeeld bot te weinig mineralen krijgt. Dan wordt het via het bloed eerst naar de spieren gebracht om warmte te produceren en te bewegen. Is misschien belangrijker.

Calcium en magnesium zijn essentieel voor energieproductie in de cellen. Dus die mineralen dienen niet alleen voor botten en tanden. In de cellen zitten kleine apparaatjes die die energie produceren. De mitochondria. Elke cel (behalve de rode bloedlichaampjes) heeft er 200 tot 2500. In zenuwcellen zitten er veel meer dan in normale cellen. Iedereen die wel eens met biologieles iets over cellen geleerd heeft, herkent dit plaatje. Maar 200 of meer, dat is dus een totaal ander beeld dan dit schoolmodel. In feite zit een cel zo vol mitochondria dat je andere onderdelen van de cel zowat niet meer ziet onder de microscoop. En nogmaals: zonder calcium en andere mineralen werkt de energieproductie gewoon niet. Dus met een tekort slaat een cel snel alarm. Dat alarm zet regelmechanismen in je lichaam aan het werk.

Heel bekend voorbeeld in de praktijk is na een zware klus of wedstrijd. Sommige mensen hebben dan nog ruim energie over. Maar heel veel storten echt gewoon in. Ze kunnen niet meer. Vroeger kregen we dan als advies: even diep adem halen en weer door. Maar sinds een jaar of 25 kregen we energy drinks, met suikers en mineralen. Plus even diep ademhalen. En er werd verteld dat er een tekort aan suiker was. Dan konden de spieren niet goed meer werken. Energy dranken werken nog steeds prima, maar niet om die reden. De mineralen plus het zuur uit het flesje geven een aanvulling op de mineralen in het bloed. Zodat de spieren, maar vooral de zenuwen weer gewoon aan het werk kunnen. Het zuur tast even je gebit aan, slik je gewoon even een laagje tand door. Is het misschien handiger om de regelmechanismen die extra mineralen te laten regelen? Zwaar werk vergt veel voorbereiding. Als je te weinig mineralen en vitamines in je voeding hebt, dan gaat het mis.

Gelukkig blijkt moedertje Natuur hier iets tegen bedacht te hebben: als je te weinig vit D hebt om calcium uit bot te halen en je hebt ook te weinig uit je voeding, dan is er een noodvoorraad. Juist: het gebit. Hier kan een ander proces calcium in je bloed stoppen.

Dat blijkt zo te werken. Het pompje binnen een wortel wat normaal vloeistof in microkanaaltjes naar buiten duwt, keert om en gaat zuigen. Zo wordt een wortel wat poreuzer. En je tanden veel gevoeliger voor kou. En je krijgt een klein beetje extra calcium in je bloed. Maar dat is nog niet alles. De speekselklieren krijgen de opdracht om minder antistoffen tegen tandplak te produceren. Dus de bacterien tussen je tanden en in kleine barstjes in het glazuur hebben de tijd van hun leven! Die produceren meer zuur om zo meer kalk op te lossen. Dat slik je door. En als je alles hebt gehad, dan ga je ook nog eens extra knarsen. Helpt ook om meer kalk van je tanden af te slopen. Slik je ook door. Aardig verzonnen van moedertje Natuur he? En er is geen vit D voor nodig.

Het is handig om te weten dat dit als noodvoorziening werkt. Het leven kan doorgaan. En wanneer alles weer op orde is, dan gaat het pompje binnen de wortel weer spuiten en komt er extra kalk in de wortel. En je speeksel krijgt extra calcium om kleine schades weer te herstellen.

Dus voldoende mineralen in je lichaam, plus voldoende vitamines bereiden je voor op zwaar werk. Uiteraard naast voldoende brandstoffen zoals koolhydraten en vetten. Denk, net als bij een machine, in termen als brandstof en smeerolie. Je hebt beide nodig. En ook water natuurlijk, maar dat is een ander verhaal.

Onderschat even niet wat zwaar werk inhoudt. Dat is niet alleen een wedstijd of een verhuizing ofzo. Denk ook aan stress, thuis of op je werk. En jongere mensen konden vroeger dingen langer volhouden dan ouderen. Maar we zien al meer dan 30 jaar dat dit niet meer zo is. Uit onderzoek blijkt dat de jeugd van tegenwoordig minder krachtig is. Lekker dan. Als het er dan echt op aan komt, wat moet je dan?

Wat hier eventjes kort beschreven wordt is verre van compleet. Je kunt er een dik boek over schrijven. En nog meer over lezen. Maar dit is de essentie die op dit moment nog heel erg veel deskundigen niet weten. Er is gewoon een aantoonbaar verband tussen te weinig mineralen en vitamines in voedsel en onvoldoende energie in de mitochondria van de cellen. Denk aan allerlei problemen met vermoeidheid die we na de laatste epidemie zien. Of ziektes die wijzen op slecht werkende zenuwen, ik noem maar ALS en MS. Of Parkinson en Alzheimer. We zien het aantal gevallen onder onze ogen toenemen.

Er zijn erg veel initiatieven om onze patienten met een betere lifestyle te helpen. Meer bewegen, natuurlijk eten, meer luisteren naar je lichaam en vooral beter contact met je omgeving.
Ik heb er geen aandelen in, maar heb wel ervaren dat deze de goede kant op helpen: Basal Basics. Supplementen die doen wat ze beloven. Niet goedkoop, maar mensen die ze nodig hebben kunnen zich de tijd niet veroorloven om zelf uit te zoeken hoe het beter en goedkoper kan.

Is het dan simpel om alles weer op de rails te krijgen? We hopen het. Maar ons lichaam is enorm knap in elkaar gezet. En als het dan steeds vaker grondig mis gaat, betekent het dat er al een paar grenzen overschreden zijn. De stoppen zijn doorgeslagen. Dat is nooit echt eenvoudig op te lossen. Zeker niet in een wereld die erg ver weg is gedwaald van de natuur. Moedertje Natuur is ook echt niet altijd lief, maar wat onze techniek ons heeft gebracht verdient een kritische blik van de mensen die ervan gebruik maken.