Moet een tand met een wortelkanaalbehandeling er uit?

door | 07/03/2019

Heel soms krijgen tandartsen die vraag. En dat houdt dan verband met het feit dat er mensen zijn die beter zijn geworden van een ziekte na het verwijderen van een kies waar een wortelontsteking aan zat. Er is recentelijk een film over geweest op Netflix (Root Cause) en al heel wat jaren geleden, in 1993, heeft collega Meinig al een boek gepubliceerd. Hierin veroordeelt deze specialist in wortelkanaalbehandelingen zijn toenmalige collega’s, omdat hij zag dat er inderdaad ziektes ontstonden of verergerden door het niet verwijderen van tanden met ontstekingen. Natuurlijk vertelde Weston Price, een tandarts in de VS dit al in 1928. En ze waren bepaald niet gek.

De laatste 20 jaar hebben behoorlijke verbeteringen in de wortelkanaalbehandelingen gebracht. En tanden en kiezen waar geen dode zenuw in zat, kunnen na zo’n behandeling gerust blijven zitten. Het probleem is al vele jaren het behandelen van tanden waar het kaakbot ook van geïnfecteerd is. Het lukt ons lang niet altijd om dat kaakbot te genezen. Maar we komen een heel stuk verder dan in de tijd van Meinig en Price. Dus hun waarschuwingen waren terecht en die hebben tandartsen ook ter harte genomen.

Nou heb ik me niet alleen verdiept in goede wortelkanaalbehandelingen, maar ook in algemene gezondheid. En in manieren om daar op ouderwetse manieren verbetering in aan te brengen. Ik let er op of mensen andere ziektes hebben als ze ook een ontstoken tand hebben. En ik zie geen duidelijk verband. Zelfs verwijderen van een of meer tanden met ontstekingen geven lang niet altijd genezing van ziektes die vermoedelijk een ziekte veroorzaken. Of ik zie mensen met ontstekingen die ze al vele jaren hebben die nergens last van hebben. Er zal best een verband zijn, maar echt duidelijk is het niet.

Wat wel bekend is dat een onderzoeker met een bepaalde visie in de wereld om hem heen dingen kan waarnemen die anderen niet zo opvallen. Dat is mooi, maar kan helaas ook het wereldbeeld vervormen. En hoe groter een groep mensen die zich ergens mee bezig houdt, hoe minder intelligent hun communicatie wordt. Dit is de keerzijde van de wetenschap. En om het nog ingewikkelder te maken horen we regelmatig allerlei oorzaken van storingen in onze gezondheid: onze levensstijl, allerlei invloeden van electronica, medicijnen met rare bijwerkingen, darmafwijkingen, aangeboren gebreken en noem het maar op.

Iedere tandarts mag dat gelukkig zelf nog bepalen, of een tand eruit halen een oplossing zou kunnen zijn voor een ernstige ziekte die iemand heeft. En persoonlijk geef ik het laatste woord altijd aan de eigenaar van de tand of kies. Eigenlijk wordt het dan heel simpel. Als je zelf het gevoel hebt dat je beter zonder de tand kan leven, luister dan een tijd naar dat gevoel. Je lichaam is niet gek en het geeft signalen. Vertrouw daar op. Wat een ander er ook van zegt.