Oil Pulling bewezen

door | 08/12/2017

Tegen tandvlees ontsteking en slechte adem schrijven wij als tandarts vaak chloorhexidine voor. Een sterk ontsmettend middel, maar wel een met soms ernstige bijwerkingen (bruine vlekken of schimmelvorming).

Uit het midden en verre Oosten kennen we een oude remedie om 5 tot 10 minuten met een plantaardige olie de mond te spoelen. Dat werkt omdat olie de beschermlaag van ziekteverwekkende bacillen stukmaakt. Dan kan ons eigen afweersysteem deze bacillen ineens wel opruimen.

Hoezo, hoor ik u vragen? Ziekteverwekkers zijn ook bezig met overleven, zoals alles in de natuur. Dat doen ze door een Biofilm te vormen, waarbij goedaardige bacillen om de kwade heen met een middel vast geplakt worden. Deze goeden camoufleren dan de slechte. Dit plakmiddel wordt met de olie verwijderd en de slechte bacillen worden ineens zichtbaar voor de antistoffen die in het speeksel aanwezig zijn. Die antistoffen doden de slechte bacillen die nu nu niet meer verborgen zijn.

Dit is echt effectief, blijkt uit onderzoek.  Er is zelfs een boek over geschreven.
Deze man vertelt er in het Engels een wetenschappelijk verhaal over.