Noodkroon laat los?

door | 25/10/2017

Je hebt een noodkroon gekregen van de tandarts en op een onhandig moment laat hij los. Wat doe je dan?

Stap 1) Als eerste pas je even of hij nog terug kan op z’n plek. Als hij stevig zit en je krijgt je tanden nog goed op elkaar dan zit hij waarschijnlijk op de goede plek. Onthoud hoe hij zit en oefen desnoods nog een paar keer.

Stap 2) Daarna kun je hem tijdelijk met tandpasta even vastzetten. Doe er een drupje tandpasta op en zet hem weer op de goede plek. Tandpasta plakt ongeveer 1 tot 5 uur, afhankelijk van het soort.

Stap 3) Dan ga je opzoek naar ontharingshars. Ontharingshars plakt ontzettend maar is er door de tandarts ook weer makkelijk af te halen. Dit is dus een handige tijdelijke oplossing. Met een sponsje of doekje (geen papieren doekjes of watten) maak je de binnenkant van de kroon en de plek waar hij in moet even schoon. Dan pak je een heel klein bolletje ontharingshars van ongeveer 1 tot 2 millimeter en dit kneed je eventjes met je vingers zodat het warm wordt. Kijk uit want dit plakt ontzettend erg aan je vingers. Dit doe je in het holletje van de kroon en dan plak je hem terug.

Het is best een priegelwerkje maar dan blijft de kroon in ieder geval een paar dagen tot een paar weken zitten en hoef je niet per se met spoed naar de tandarts.