Waarom beter poetsen en minder snoepen niet altijd helpt tegen gaatjes

door | 09/07/2017

Veel mensen krijgen bij hun tandarts te horen dat ze beter moeten poetsen, minder snoep moeten eten en minder frisdrank moeten drinken. Toch zijn er mensen die zich aan dit advies van hun tandarts houden die wel gaatjes krijgen. Hoe komt dit? Een bijzondere oorzaak van deze gaatjes is verzuring.

Wat is verzuring?
Verzuring houdt in dat je lichaam uit balans is. Afvalstoffen blijven achter in het lichaam omdat de gezonde onderdelen in het lichaam deze niet snel genoeg kunnen verwerken. Dit kan verschillende redenen hebben, waaronder:

  • Hoge mate van stress;
  • een ongezond voedingspatroon;
  • te intensief sporten.

Feitelijk veroorzaakt dit een tekort aan mineralen die nodig zijn om afvalstoffen op te ruimen. Dit kan leiden tot verschillende verschijnselen:

  • Snel moe;
  • snel buiten adem;
  • depressieve gevoelens;
  • huidproblemen zoals droogheid of snel ontstoken zijn.

Veel mensen hebben niet door dat deze verschijnselen te maken hebben met verzuring. Na een langere periode van verzuring zal het lichaam kalk gebruiken om die verzuring tegen te gaan. Kalk neutraliseert de zuren in je lichaam. Kalk zit in botten en spieren, maar natuurlijk ook in je tanden. Het lichaam haalt kalk uit je tanden om het lichaam te genezen. Dit gebeurt vaak op plekken waar voedsel en je tandenborstel niet bij kunnen. Dus slecht poetsen en snoepen zijn hier in eerste instantie niet de oorzaak van. De tandarts kan hier achter komen door een pH-speekseltest te doen.

Maar wat kan ik dan tegen het verzuren doen?
Ten eerste is een gezonde levensstijl belangrijk om je lichaam van binnen uit te herstellen. Je begrijpt, daar ga ik niet over. Wat ik hier wel kan zeggen is dat veel meer mensen hier momenteel goed mee bezig zijn. Ze gaan meer biologisch eten en meer buiten bewegen. Daarnaast kun je na het tandenpoetsen spoelen met zout water. Gebruik hiervoor geen keukenzout, hier zitten nauwelijks mineralen in. Maar gebruik hiervoor bijvoorbeeld zeezout of Himalaya zout. Hier zitten meer mineralen in die je gebit nodig heeft om weer te herstellen.

Je kan het heel makkelijk zelf maken door zout in een potje te doen en hier water uit de kraan bij te voegen. Gebruik 10% zout en 90% kraanwater. Schud het even zodat het zout goed kan oplossen. Zo heb je een voorraad voor een paar dagen. Gebruik ongeveer 2 theelepels per keer. Spoel hier 20 seconden mee of langer, hoe langer hoe beter. Zorg dat het overal langs je tanden gaat. Voor het beste resultaat spoel je drie keer per dag met zout water. In het begin zal je moeten wennen aan de zoute smaak, maar na een paar weken raak je hieraan gewend en zal je de smaak steeds minder proeven. Doe dit minimaal 2 maanden en grote kans dat de tandarts dan zal zien dat de gaatjes gestopt zijn met groeien of zelfs kleiner zijn geworden.

Dit is een stukje van 2017, toen we nog niet precies doorhadden wat voor invloed vitamines op de regeling van calcium in je lichaam hebben.